Απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης να μην ιδρύσει περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου στην ανατολική Θεσσαλονίκη
Την Μεγάλη Τρίτη ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων και το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας με την κατάργηση των 153 Ειρηνοδικείων. Μεταξύ αυτών και του Ειρηνοδικείου Βασιλικών. Ο δήμος Θέρμης, δια του δημάρχου Θεόδωρου Παπαδόπουλου προέβη σε μια σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων ζητώντας από την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης να θεσπιστεί περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με έδρα στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη υποβάλλοντας το ανωτέρω αίτημα. Παράλληλα, συνομίλησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης προς τον οποίο εξήγησε τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους είναι αναγκαίο να ιδρυθεί περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση και ο υπουργός αγνόησαν το αίτημα το οποίο είχε μάλιστα και τη στήριξη των δήμων Θερμαϊκού και Καλαμαριάς καθώς και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης τονίζει ότι «η στάση αυτή της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Ενώ δημιούργησαν περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου στη δυτική πλευρά του νομού, στο Λαγκαδά, αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν ανάλογο, δίκαιο και απολύτως τεκμηριωμένο αίτημα για την περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση για τους περίπου 300.000 κατοίκους της ανατολικής Θεσσαλονίκης οι οποίοι θα αναγκάζονται να μετακινούνται στην άλλη άκρη του πολεοδομικού συγκροτήματος, διασχίζοντας την πόλη και την φρακαρισμένη περιφερειακή. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη έχουν επίσης την έδρα τους εκατοντάδες επιχειρήσεις οι οποίες σχεδόν καθημερινά έχουν δοσοληψίες με τα δικαστήρια για διάφορες υποθέσεις, ρουτίνας ή και σοβαρότερες. Εμείς ως δήμος κάναμε αυτό που έπρεπε. Ενημερώσαμε την κυβέρνηση για ποιους λόγους η ίδρυση έδρας Πρωτοδικείου στην ανατολική Θεσσαλονίκη είναι αναγκαία. Τους είπαμε, επίσης, ότι υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια προκειμένου να στεγάσουν την έδρα του Πρωτοδικείου. Εκείνοι μας αγνόησαν. Επέλεξαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των συντεχνιών παρά τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Η στάση τους και η απόφασή τους είναι ακατανόητη και απαράδεκτη». Παρακάτω παρατίθεται η επιστολή του δημάρχου Θέρμης προς τον πρωθυπουργό και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.
ΘΕΜΑ: Αναγκαιότητα σύστασης παράλληλου ή περιφερειακού Πρωτοδικείου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας – χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της Πολιτικής και Ποινικής δικαιοσύνης» στο άρθρο 6 παρ. 1 περ. κ του οποίου προβλέπονται διατάξεις που αφορούν την Περιφέρεια Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Στις διατάξεις αυτές προβλέπεται η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βασιλικών (στην ανατολική πλευρά της πόλης) χωρίς όμως να γίνεται αντίστοιχα πρόβλεψη για τη διατήρηση περιφερειακής έδρας Πρωτοδικείου Ανατολικής Θεσσαλονίκης που θα εξυπηρετήσει τους Δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Η πλειοψηφία των Δήμων της ανατολικής Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Δήμου, στην έδρα του οποίου λειτουργεί το Ειρηνοδικείο Βασιλικών) έχει ήδη εκφράσει την αναγκαιότητα της δημιουργίας παράλληλου ή περιφερειακού Πρωτοδικείου που θα εξυπηρετήσει τους Δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Τα μετρήσιμα στοιχεία και δεδομένα που μας οδηγούν στην υποβολή του αιτήματός μας σχετίζονται τόσο α) με την οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη (οι κάτοικοι των Δήμων της ανατολικής πλευράς της πόλης της Θεσσαλονίκης ανέρχονται περίπου στους 300.000 και με μεγάλη αυξητική τάση αν λάβει κανείς υπόψη του – παραδείγματος χάριν – τη ραγδαία ανοικοδόμηση στην επέκταση της Θέρμης) όσο β) με τα ήδη γνωστά σοβαρά, μακροχρόνια και δυσεπίλυτα συγκοινωνιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, όταν η διάσχιση της πόλης από τα ανατολικά προς τα δυτικά όπου βρίσκεται η έδρα του Πρωτοδικείου είναι πλέον ένας καθημερινός επικίνδυνος άθλος για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες (ελλείψεις βασικών υποδομών συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης (μετρό), μοναδική περιφερειακή οδός που έχει πληγεί σοβαρά από το fly over κλπ).
Το κατατεθέν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχέδιο νόμου αποτελεί πράγματι μια σημαντική μεταρρύθμιση στην χωροταξική αναδιάρθρωση των Πρωτοδικείων της χώρας και στοχεύει στην επίλυση σοβαρών οργανωτικών ζητημάτων όχι μόνο χωροταξικών αλλά και απλούστευσης διαδικασιών και μείωσης του χρόνου ολοκλήρωσης του έργου της δικαιοσύνης.
Είναι σημαντικό και στρατηγικής σημασίας να λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι ενώ για την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής δημιουργούνται επιπλέον των δυο μεγάλων εδρών (Αθήνας και Πειραιώς) και πέντε περιφερειακά Πρωτοδικεία στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας τη Θεσσαλονίκη παραβλέφθηκε από το σχέδιο νόμου η αποδεδειγμένη αναγκαιότητα για δημιουργία Περιφερειακού Πρωτοδικείου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (παραδείγματος χάριν στα όρια των Δήμων Θέρμης, Θερμαϊκού κλπ ) και γι αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί οπωσδήποτε στο νόμο που πρόκειται να ψηφισθεί. Η έδρα του περιφερειακού Πρωτοδικείου Ανατολικής Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να αποτελέσει συζήτηση μεταξύ των Δήμων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από εσάς.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, όπου στην ανακοίνωση αποχής των Δικηγόρων Θεσσαλονίκης ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «πάγια θέση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας είναι η διατήρηση όλων των Πρωτοδικείων ως έχουν σήμερα». Είναι πραγματικά λυπηρό και αναχρονιστικό να εκφράζεται «πάγια θέση για διατήρηση μιας σημερινής κατάστασης» όταν οι κοινωνίες αλλάζουν και εξελίσσονται και όταν οι συνθήκες είναι αυτές που διαμορφώνουν τις σύγχρονες πραγματικότητες και μάλιστα από τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, τους ενεργούς επαγγελματίες της μάχιμης δικηγορίας που βιώνουν καθημερινά τις δυσκολίες της έδρας των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό και σίγουρα περισσότερο ευνοϊκό για όλη τη Θεσσαλονίκη αν ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε επιλέξει να έλθει σε διάλογο με τους Δήμους, ώστε να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη άποψη για τα χωροταξικά και πληθυσμιακά δεδομένα πριν εκφράσει την απόφασή του – άρνησή του για την χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης.
Εν κατακλείδι με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε για μια ακόμη φορά μέσα από το αίτημά μας την ανάγκη μετά την κατάργηση των Ειρηνοδικείων (μεταξύ των οποίων και του Ειρηνοδικείου Βασιλικών) να διατηρηθεί μια περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου στην Ανατολική πλευρά της πόλης προς όφελος όλης της πόλης και του νομού Θεσσαλονίκης