Το Πλαγιάρι είναι κωμόπολη του Δήμου Θέρμης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Έδρα του δήμου είναι η Θέρμη του Νομού Θεσσαλονίκης και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Έχει υψόμετρο 135 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε ανάμνηση του Πλαγιαρίου της Ανατολικής Θράκης οι πρόσφυγες κάτοικοι που δημιούργησαν τον οικισμό τον ονόμασαν Νέο Πλαγιάρι.
Το Πλαγιάρι συνορεύει με το Αεροδρόμιο “Μακεδονία” και εκτείνεται μέχρι τον Θερμαϊκό Κόλπο. Ενώ το κέντρο της Θεσσαλονίκης απέχει 22 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Θέρμης. Στην απογραφή πληθυσμού του 2011 ο πραγματικός πληθυσμός του ανερχόταν σε 5.392 κατοίκους.
Άλλες ονομασίες του Πλαγιαρίου είναι: Βυζαντινή Περίοδο ονομάστηκε Αγαθή. Οθωμανική Αυτοκρατορία ονομάστηκε Ουζούν Αλί.
Το 1926 επίσημα μετονομάστηκε σε Πλαγιάρι. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή 36 οικογένειες από το Πλαγιάρι, το Σχολάρι και το Αγγελοχώρι της Ανατολικής Θράκης. Σε ανάμνηση του Πλαγιαρίου της Ανατολικής Θράκης οι πρόσφυγες κάτοικοι ονόμασαν τον καινούργιο οικισμό Νέο Πλαγιάρι. Γνώρισε οικοδομική ανάπτυξη, και ανθρώπινο πληθυσμό μετά τον σεισμό του 1978. Την δεκαετία του ’90, πάρα πολλοί Θεσσαλονίκείς, αναζήτησαν μία νέα κατοικία στο Πλαγιάρι. Οι μεζονέτες που ανεγέρθηκαν, η μερικώς σωστή ρυμοτομήση έφερε τον οικισμό σε μεγάλη τροχιά ανάπτυξης.