Πολιτιστικές Δράσεις του Ατρομήτου

Σε συνέχεια του Άρθρου που σύνταξε ο αείμνηστος κ. Κιουτσούκης Γιάννης και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ 2015”

Παράλληλα με αυτές τις δραστηριότητες, δημιουργούνταν θίασοι από τα μέλη. Το πρώτο έργο που ανεβάσανε ήταν “τα αρραβωνιάσματα” με πρωταγωνιστή τον Θεόδωρο Δεληνικόλα (Τσανακαλιώτη). Συμμετείχαν, επίσης ο Μανώλης του Αδάμ, ο Τριαντάφυλλος Μπουσπουράνος και άλλοι. Συμμετείχαν και πολλές κοπέλες, όπως η Κωνσταντία του Χ….. (ως τσιβή) που ήταν και η πρωταγωνίστρια. Οι πρόβες γίνονταν στο υπόγειο του Δημοτικού σχολείου, το οποίο οι Γερμανοί το είχαν μετατρέψει σε αίθουσα δεξιώσεων, στην οποία είχαν τοποθετήσει και ένα πιάνο. Εκεί πρέπει να δόθηκε και η πρώτη παράσταση μετά τον εμφύλιο.

Μετά από λίγα χρόνια κάναμε ένα δεύτερο θίασο, ο Νίκος Κανατής, εγώ, ο Δημήτρης Τσαβδάρης, ο Στράτος Πανέλος και πολλοί άλλοι. Πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Τριαντάφυλλος Μπουσμπουράνος. Επειδή ήταν παραμονή της 25ης Μαρτίου ανεβάσαμε ένα έργο με πατριωτικό περιεχόμενο. Η παράσταση δόθηκε στο χώρο που είναι οι θυρίδες, οι αποθήκες κ.α. Εκεί ήταν ένας μεγάλος χώρος, πρώην Γερμανικός στάβλος. Αν θυμάμαι καλά τότε είχαμε κόψει 550 εισιτήρια, καθώς παραβρισκόταν όλοι οι κάτοικοι του χωριού αλλά και από τα γύρω χωριά.

Τον πανηγυρικό της ημέρας, τον έγραψε ο δάσκαλος και μέγας ρήτορας Κώστας Μπαξεβάνης. Την παραμονή της παράστασης με φώναξε ο πρόεδρος και μου ανακοίνωσε ότι μίλησε με το δάσκαλο και αποφάσισαν να πω εγώ τον πανηγυρικό της ημέρας. Κάναμε δυο πρόβες και όλα πήγαν καλά. Το έργο είχε τρείς πράξεις, και ενώ βρισκόταν στο τέλος, ακούστηκε ξαφνικά ένας θόρυβος. Η σκηνή άρχισε να καταρρέει και ο σκηνοθέτης, πρέπει να ήταν ο Βασίλης Χαλουλάκος, πρόλαβε και έκλεισε την αυλαία. Οι θεατές νομίζοντας ότι αυτό ήταν μέσα στα εφέ της παράστασης άρχισε να χειροκροτεί. Ο Νίκος Κανατής καθόταν στο μέσω της σκηνής ως μαυροφορεμένη μητέρα που είχε χάσει και τα δύο παιδιά της στον πόλεμο του 1821. Οι θεατές έκλαιγαν και χειροκροτούσαν. Εμείς τραγουδούσαμε τραγούδια των αρματολών και των κλεφτών, και μόλις έκλεισε η αυλαία ο Νίκος Κανατής πρόλαβε και πιάστηκε από ένα οριζόντιο δοκάρι και αιωρούνταν στον αέρα. Τους υπόλοιπους ερασιτέχνες ηθοποιούς, μας πλάκωσαν τα μαδέρια και προσπαθήσαμε να απεγκλωβιστούμε. Το γεγονός αυτό το πληροφορήθηκαν οι θεατές την επόμενη μέρα.

Από το αρχείο του Ατρόμητου Πλαγιαρίου

Similar Posts