ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Αγκαλιά-Ζω

Παιδιά και έφηβοι με αναπηρία φιλοξενούνται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ», το οποίο λειτουργεί στη Θέρμη, Ταβάκη 28, προσφέροντας σε άτομα με νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, αυτισμό κλπ υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης σε αυτά και στις οικογένειές τους.
Η λειτουργία της δομής ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 για την εξυπηρέτηση σαράντα έξη (46) παιδιών σύμφωνα με την ΠΚΜ/ΤΚΑ/3845/10-5-2012 άδεια λειτουργίας της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας.
Λειτουργούν πρωινά και απογευματινά τμήματα 06.00-14.00 και 14:00-22:00) από Δευτέρα έως Παρασκευή, παρέχοντας τις παρακάτω υπηρεσίες:
• Δημιουργική απασχόληση μέσω ατομικών και ομαδικών δραστηριοτήτων
• Προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας (Μουσικοθεραπεία, Θεατρικό παιχνίδι)
• Αθληση και σωματική αγωγή
• Λογοθεραπεία – Εργοθεραπεία
• Ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων
• Φυσικοθεραπεία
• Επισκέψεις κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα

 • Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης μέσω:
  • κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων (ευκαιρίες για αλληλεπίδραση/ ανάπτυξη φιλικών δεσμών, δημιουργικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη κοινωνικά κατάλληλων συμπεριφορών)
  • ενίσχυσης αυτοεκτίμησης – αυτοπεποίθησης των Ατόμων με Αναπηρία
  • ανάπτυξης τρόπων διαχείρισης συναισθημάτων (συναισθηματική εξέλιξη)
  • ενημέρωσης της οικογένειας και παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών των παιδιών με αναπηρίες.
  • ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης της οικογένειας μέσα από συνεδρίες αλλά και οργάνωση ομάδων συζήτησης – ενημέρωσης για ζητήματα γύρω από την αναπηρία.

Συμμετέχει στο Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών,  στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε., με όλο το δυναμικό των φιλοξενούμενων παιδιών.
Η μεταφορά και μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία από και προς το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης γίνεται με μίνι λεωφορεία ειδικού τύπου ιδιοκτησίας του Δήμου Θέρμης, που διαθέτουν  ράμπες μεταφοράς αμαξιδίων. Τα λεωφορεία πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια από και προς τη δομή για την πρωϊνή και απογευματινή βάρδια στις περιοχές Θέρμης, Τριαδίου, Αγ. Παρασκευής, Περιστεράς, Λακκιάς, Βασιλικών, Ν. Ρυσίου, Τριλόφου και Πλαγιαρίου.

Υπεύθυνη δομής: Σταματία Βαλαβάνη, Ψυχολόγος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 465696

e-mail: kdapmea.agaliazw@yahoo.gr

Σκοπός της λειτουργίας του κδαπ είναι η ασφαλής απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών/εφήβων με αναπηρίες με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, άθλησης και σωματικής αγωγής, ατομικής εκπαίδευσης πάνω σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης (διατροφή, καθαριότητα, υγιεινή κλπ), η κοινωνικοποίηση μέσω εκδηλώσεων, συμμετοχών και δράσεων αλλά και η στήριξη της οικογένειας και της ποιότητας ζωής των μελών της.

Η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Θέρμης, όπως εκφράζεται για τα άτομα με αναπηρία είναι προσανατολισμένη στη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει, με αποκλειστικό στόχο να ικανοποιήσει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο τα φιλοξενούμενα παιδιά και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Για να πετύχει τον παραπάνω στόχο επενδύει στην πραγματική έννοια της «Ποιότητας», την οποία συνεχώς προάγει, παρά τη μεγάλη μείωση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη διάθεση πόρων για τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Μέσα από το πρίσμα της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης έχει αναπτυχθεί συνεργασία με το Τμήμα Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., όπου με σκοπό την γνωριμία τους με τη γλυπτική και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των φιλοξενούμενων παιδιών πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες επισκέψεις των παιδιών στα εργαστήρια του Τμήματος Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Η συνεργασία του κου Γιώργου Τσάρα, Υπεύθυνου Καθηγητή του Τμήματος Γλυπτικής και της υπεύθυνης εικαστικού της δομής του κ.δ.α.π.-μεα έδωσε συγκεκριμένη κατεύθυνση εκπαίδευσης (κατασκευή, απασχόληση, εκμάθηση) σε κάθε παιδί με βάση τις λειτουργικές δυνατότητές του.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προβλέπεται συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ., με σκοπό την κοινωνικοποίηση των παιδιών με κινητική και νοητική υστέρηση μέσω της γυμναστικής κάτω από την επίβλεψη ειδικών γυμναστών. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο συνεργασίας με το Αθλητικό Κέντρο Θέρμης, αφορούν στο άθλημα BOCCIA το οποίο παίζεται τόσο από παιδιά με κινητική αναπηρία όσο και από παιδιά με νοητική υστέρηση. Τα παιδιά με κινητική αναπηρία προπονούνται κάθε Τρίτη 10:30-13:00 μμ ενώ τα περιπατητικά παιδιά κάθε Πέμπτη τις ίδιες ώρες. Επιπλέον, μία φορά το μήνα η ομάδα Bowling επισκέπτεται το PINCITY στα Κωνσταντινοπολίτικα.

Την πισίνα «Κορώνεια», ένα  σύγχρονο ομαδικό λουτήρα – χαμαμ στις εγκαταστάσεις των Λουτρών Λαγκαδά, επισκέπτονται από 17 Οκτωβρίου 2016 τα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ μεΑ) «Αγκαλιά-ζω» του Δήμου Θέρμης. Κατόπιν επικοινωνίας με τη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών Λαγκαδά ορίστηκε η τακτική εβδομαδιαία επίσκεψη  ομάδας  παιδιών, κατά τις πρωινές ώρες, υπό την επίβλεψη  του εκπαιδευτή – φυσιοθεραπευτή της δομής Γιώργου Μεραχτσάκη και βοηθητικού προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή της λουτροθεραπείας ως υπηρεσία προς τα άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται στη δομή, έγινε στο πλαίσιο των ωφελειών που προέρχονται από τη συγκεκριμένη θεραπεία, όπως η αύξηση της νευρομυϊκής απόκρισης, πιο εύκολη κίνηση, διάταση αγγείων λόγω θερμότητας και ανακούφιση από τον πόνο και συνακόλουθα τη δημιουργία αισθήματος εφορίας κλπ. Ταυτόχρονα οι ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών που περιέχουν διαλυμένα στερεά συστατικά (π.χ. νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο) και αέρια στοιχεία (οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο) τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό συμβάλλουν στη σωματική υγεία και ευεξία.

Υλοποίηση κατασκηνωτικού προγράμματος

Στα πλαίσια της άσκησης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θέρμης το ΝΠΔΔ υλοποιεί κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Αγκαλιά-ζω» και συγκεκριμένα για τη διαμονή ατόμων με αναπηρίες, επί δεκαπέντε ημέρες (14 διανυκτερεύσεις). Η κατασκήνωση που επιλέγεται είναι πιστοποιημένη για ΑΜΕΑ από αρμόδιους φορείς και το πρόγραμμα είναι ειδικά μελετημένο και προσαρμοσμένο για άτομα με αναπηρίες και διαμορφωμένο βάσει των αναγκών, επιθυμιών, ικανοτήτων και ηλικιών των ΑμεΑ.

Ο λαχανόκηπος του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Στα πλαίσια της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία ΚΔΑΠ μεΑ «ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ», ο Δήμος Θέρμης παραχώρησε στα φιλοξενούμενα παιδιά της δομής μια μικρή αλλά άμεσα προσβάσιμη και λειτουργική έκταση στο Δημοτικό Λαχανόκηπο. Οι επισκέψεις στο δημοτικό λαχανόκηπο πραγματοποιούνταν κάθε Τρίτη και τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση των εθελοντών και του εκπαιδευτικού προσωπικού της δομής, επιμελήθηκαν τα δικά τους λαχανικά.

Θεραπευτική εκπαιδευτική ιππασία

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε η 1η επίσκεψη παιδιών του ΚΔΑΠμεΑ «ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ» στον Ιππικό Όμιλο Βορείου Ελλάδος, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό μία σειρά από συνεδρίες για το 2017, που σκοπό έχουν να φέρουν τα άτομα με αναπηρία της δομής σε επαφή με το άλογο με σκοπό την ευχαρίστηση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση & βελτίωση των ικανοτήτων τους μέσα από την άσκηση. Τα παιδιά του ΚΔΑΠ έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό για τα άλογα και ήρθαν πολύ γρήγορα σε επαφή μαζί τους. Τάισαν, χάιδεψαν, περιποιήθηκαν και ανέβηκαν στα άλογα δείχνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη και οικειότητα μαζί τους. Επιβεβαιώθηκε έτσι για ακόμα μία φορά ότι η ιππασία και η επαφή με αυτό το ζώο δρα θεραπευτικά τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία όλων μας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Ιππικό Όμιλο Βορείου Ελλάδος ορίστηκαν ημέρες και ώρες για τις συνεδρίες διαφορετικών ομάδων παιδιών, με σκοπό όλοι να αποκτήσουν τα οφέλη της επαφής με το άλογο. Ευχαριστούμε πολύ όλη την ομάδα του Ιππικού Ομίλου και ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να έχει διάρκεια στο χρόνο.

Similar Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *